Alt Islatma
Çocukları 2- 3 yaşlarına kadar altlarını ıslatırlar, 2 yaş sonunda dışkılarını, 3 yaş sonunda çişlerini tutmayı öğrenirler. 4-5 yaşına gelinceye kadar ara sıra gündüzleri ve daha sık olarak da geceleri altlarını ıslatırlar. 4 yaşından sonra alt ıslatma devam ediyorsa bu durum bir sorun olarak değerlendirilebilir. Gece altını ıslatma (Enorozis Nokturna), gündüz alt ıslatma (Enorozis)
- Erkek çocuklarda kızlara göre iki kat fazla görülür.
- Altını ıslatan çocukların yarıya yakın kısmının ailelerinde ve akrabalarında da çocukluk yaşlarında alt ıslatma görülmektedir.
- Altını ıslatan çocuklarda alt ıslatma sorunuyla birlikte parmak emme, tırnak yeme, yalan söyleme, kıskançlık, gibi davranışlar sıkça görülebilir.
- Bu tür çocuklar sıkça öfkelenmekte, ağlamakta veya bu durumu ilgi çekmek ve şantaj aracı olarak da kullanabilmektedirler
NEDENLERİ
- 2-3 yaşından önce yeterli kas gelişimi ve kontrolü sağlanmadan baskıcı tuvalet eğitimi verilmesi.
- Aşırı baskıcı ebeveyn tutumları.
- Merkezi sinir sistemi bozuklukları.
- Kas kontrolünün gecikmesi.
- Böbrekte ve boşaltım yollarındaki doğuştan bozukluklar.
- İdrar yollarında enfeksiyon, idrar kesesinde torus azlığı.
- Derin uyku uyuma.
NELER YAPILABİLİR?
- İlk olarak bir çocuk doktoruna başvurup, çocuk tıbbi muayeneden geçirilmeli, durumun organik bir bozukluktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenmelidir.
- Sorun fiziksel bir nedenden kaynaklı ise doktor gözetiminde tedavisi yapılmalı ilaç tedavisi uygun görüldüğünde ilaç kullanılmalıdır.
- Sorun psikolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa anne babanın çocuk psikiyatristinden, okul rehberlik servisi ya da rehberlik ve araştırma merkezinden yardım alması gerekmektedir.
Zeynep DEMİR
Çocuk Gelişimi Uzmanı