Ankilozan Spondilit (AS), omurgada, pelviste, kalça, diz, ayaklar ve omuzlar gibi eklemlerde ağrı ve sertliğe neden olan iltihaplı bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit (AS), kronik bir hastalık olmakla birlikte; kişilerin çoğunluğu HLA-B27 adlı bir gen taşıyor olsa da ebeveynlerden taşınmış genin yüzde 80’i hastalığı göstermez. Hastalığın görülme sıklığı erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazladır. Erkek bireyler hastalığı kadın hastalara göre daha şiddetli ve belirgin geçirmektedir. Genellikle 17 ile 45 yaş arasındaki bireylerde teşhis edilir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon süreci, Ankilozan Spondilit (AS) rahatsızlığı yaşayan kişilerde kas esnekliği , güç ve eklem hareketliliğini artırmaya, postür ve duruşu desteklemek için ağrıyı azaltmaya ve günlük yaşam aktivitelerini daha kolay gerçekleştirmeye yardımcı olmaktadır.
Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi sürecinde,
Duruş Eğitimi, Bu eğitim, dik durmanızı sağlamak için önemlidir.
Güçlendirme Egzersizleri, Sırt ve karın, uygun duruş, yürüme, günlük yaşam becerilerini sağlamak için önemlidir
Nefes Egzersizleri, Doğru ve derin nefes alarak toksinleri atma ve sindirim sağlığınızı iyileştirme sürecine yardımcı olursunuz. Doğru Derin nefes alma ya da yavaş nefes alma, onu düzenli olarak uygulayan kişiye sakinlik ve esenlik verirken vücuttaki oksijen ve kan akışını artırır.
Esneme Egzersizleri ve Germe Egzersizleri, Basit hareket açıklığı egzersizleri omurganın ve diğer eklemlerin sertleşmesini önlemeye yardımcı olurken; eklem ağrısını azalttığı ve hareketi iyileştirdiği izlenmiştir.
Ankilozan Spondilit tedavisinde egzersiz yapmak, omurga hareketliliğini ve fiziki yeterliliği korumak veya geliştirmek ve ayrıca ağrıyı azaltmak için önemlidir. Fonksiyonların korunması ve deformitelerin önlenmesi ancak düzenli fizik tedavi ile sağlanabilir.
FİZYOTERAPİST