Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu Nedir?

Down sendromu tanımını yapmadan önce şunu net olarak ifade etmeliyiz ki Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Peki nedir bu farklılık? Vücudumuz 46 kromozomdan oluşur bu kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi de babadan gelmektedir fakat Down Sendromlu insanlarda 21.kromozom 2 değil 3 adet vardır. Bundan ötürü de kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır. Bu farklılığı da Down Sendromu diyoruz.
Down Sendromuna neden olan etmenler olarak hamilelik yaşı ilk etmenler arasında görülmektedir.35 yaş üstü hamileliklerde risk artmaktadır. Fakat genç annelerin bebeklerinde de Down Sendromu görülmektedir. Down Sendromu herhangi bir ülke, millet ve sosyo-ekonomik statü ayırt etmez.

Down Sendromu kendi içinde 3 tip'e ayrılır;

  1. Trisomy
  2. Translokasyon
  3. Mozaik

down-sentromu-nedir

Down Sendromlu çocuklar fiziksel olarak ayırt edilebilir bazı özellikler taşır. Bunlar;

  • Çekik küçük gözler,
  • Basık burun,
  • Kısa parmaklar,
  • Kalın ense,
  • Avuç içinde tek çizgi,
  • Ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır.
  • Fakat dikkat etmemiz gereken nokta bu özelliklerin hepsi görülebilir ya da birkaçı görülebilir.

Down Sendromlu çocuklar yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Doğru bir beslenme alışkanlığı edindirmemiz lazım metabolizmalarından dolayı kilo problemi yaşayabilirler. Down Sendromlu çocukların hepsinin özellikleri aynıdır diyemeyiz her çocuk gibi Down Sendromlu çocuklarda farklı zeka seviyesine, yeteneğe ve kişiliğe sahiptir.

DOWN SENDROMU VE FİZYOTERAPİ

Down sendromlu çocuklarda düşük kas tonusu ve eklem bağlarındaki gevşeklik nedeniyle motor gelişimleri etkilenmektedir. Down sendromlu çocuklar emekleme, oturma ve yürüme gibi gelişim basamaklarına daha geç ulaşırlar. Down sendromlu çocuklarımızın kalp problemleri, beslenme ve sindirim sistemindeki bazı sorunlar ve geçirdikleri ameliyatlar gelişmelerinde yavaşlamaya neden olur. Bu yavaş gelişmeler ellerin kullanımı ve el-göz koordinasyonu gibi ince motor gelişim, yemek yeme ve konuşma gibi fonksiyonları etkilenmektedir.

Down sendromlu çocuklar gelişimleri sırasında karakteristik duruş ve hareketler geliştirirler. Oturuşlarında bir yığılma, geniş bir yüzeyde oturma ve ellerle dayanma, bacakları çok açarak pozisyonda değiştirme, ayakta dururken dizlerin aşırı kilitlenmesi, küçük adımlar ile bacakları çok açarak yürüme sıklıkla görülür.
Denge ve korunma reaksiyonları zayıf ve hareketleri sınırlıdır.

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun mutlaka destek alınmalıdır.

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDA ÖZEL EĞİTİM

Down sendromlu çocukların eğitiminde Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı uygulanmaktadır.

Down sendromlu çocuklarda eğitim hayatlarını etkilemeyecek çok büyük rahatsızlıkları olmadığı takdirde eğitimde çok alıcı olan çocuklardır. Pekiştireç bu çocukların eğitimde çok etkili olabilir. Dil gelişimi dışındaki diğer gelişim alanları belli bir seviyeye getirilebilir fakat dil gelişimi geç ve zor ilerler bu konuda ailelerin sabırlı ve eğitimciyle işbirliği içinde olması çok önemlidir.

Down sendromlu çocukların zihinsel kavramasındaki bozukluklar nedeniyle hafif ya da orta seviyeli öğrenme güçlükleri yaşayabilir. Gelişimsel görevlerini tıpkı diğer akranları gibi öğrenir fakat tek fark bu çocuklar biraz daha geç öğrenebilirler.

Down sendromunda erken eğitimle çocuklarınız diğer bireyler gibi arkadaş edinebilir, okula gidebilir,iş edinebilir ve kendi hayatları için kararlar alabilirler. Bu nedenle erken eğitim ihmal edilmemelidir.

Yine unutulmamalıdır ki her çocuk farklı olduğu gibi her Down Sendromlu çocukta farklıdır.

Merve Aksu
Uzman Öğretici

 

Sağlığa ve eğitime dair blog yazılarımız:

>>Tüm yazılar

ÇÖZGER ve RAM Raporu Nasıl Alınır?

9.10.2024 11:13:36

ÇÖZGER (Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu) özel gereksinim duyan çocuklar için düzenlenen, çocukların eğitim, sağlık ve sosyal destek hizmetlerinde hangi haklardan yararlanabileceğini belirlemeye yardımcı olan bir rapordur.

RAM raporu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından düzenlenen ve engelli bireylerin uygun özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin planlanması amacıyla düzenlenen bir rapordur.

Devamı

Nörofibromatozis Nedir?

8.07.2023 13:39:16

Williams sendromu

8.07.2023 13:37:01

Williams sendromu, kromozom 7'de meydana gelen genetik bir değişiklik sonucu ortaya çıkan bir bozukluktur.

Devamı

Di George Sendromu

8.07.2023 13:35:47
...

İletişim Formu

BENİ ORAYA GÖTÜR Çamlıca / İstanbul

ARAYIN
WhatsApp