Okul Başarısızlığı
Çocuklar isteseler de istemeseler de okula gitmek zorundadırlar. Okulda başarılı olmak her öğrenciden beklenen, istenen bir durumdur. Ancak bazı öğrenciler okulda isteseler de çabalasalar da başarılı olamayabilirler. Bu durumun altında birçok etken yatabilir. Bu etkenlerden bazılar:
- Özel öğrenme güçlüğü
- Mental retardasyon (zeka geriliği)
- İşitme kaybı
- Görme kaybı
- Psikolojik sorunlar
- Bedensel yetersizlikler
- Aile içi çatışmalar
- Sosyal uyum güçlüğü
Okullarda çocuklara her birine ayrı bir birey gibi davranılmalı gereksinimlerine uygun hareket edilmelidir. Ancak bu şimdiki şartlarda pek mümkün bir durum değildir. Sınıflar kalabalık olmasından dolayı her bir öğrenci ile tek tek ilgilenmek mümkün değildir.
Okul başarısızlığın değerlendirilmesinde psikolojik değerlendirme oldukça önemlidir. Çocuğun psikolojik durumu başarısını, dikkatini, motivasyonunu büyük oranda etkiler. Aile faktörü de oldukça önemlidir. Yanlış aile tutumlarından biri de evde sürekli okulu ve dersleri konuşmaktır. Ailenin gündemi tamamen derslere ve sınavlara odaklanırsa çocuk ağır yük ve sorumluluk altında ezilecek, yapabileceğini de yapamaz hale gelebilmektedir. Yüksek beklentilere girmek çocuğu kötü bir psikolojiye sokabilir.
Yapılması gereken çocuğa desteği hissettirmek ancak büyük sorumluluklar ve yüksek beklentilere girmemektir. Son zamanlarda depresif, okula gitmek istemeyen, sürekli ağlama krizleri, öfke nöbetleri belirtileri varsa en yakın zamanda psikolojik destek alınmalıdır.
Psikolog Duygu Dilek