Osteoartrit halk dilinde "eklem kireçlenmesi" olarak bilinir. Kireçlenme eklemin, dokuların normal yapılarının bozulup normal fonksiyonlarını yapamayacak hale gelmesi durumudur. Eklem kıkırdağının ağır fiziksel baskı altında kalmasına bağlı dejenere olması sonucu kireçlenme gelişir. Kireçlenme, genellikle yük taşıyan hareketli eklemlerde görülür. Kireçlenme kıkırdağın fiziksel baskı veya farklı sebeplerden dolayı süspansiyon görevi gören kıkırdağın dejenere olması sonucu, ekleme binen yükü dağıtmak için "osteofitleşme" denilen yeni kemik çıkıntıların oluşmasına sebep olur.
Özellikle yaşla birlikte, değişen hormonsal sebepler, kilo alımı, yanlış tekrarlayan hareketler vücut kütle durumunda negatif değişikliklere sebep olur. Bunlara bağlı olarak kas kütlesi azalır, vücudumuzun ağırlığını önce kaslar sonra eklem bağ kemik dokular taşır; kasların zayıf olması ekleme aşırı yük binmesine sebebiyet verir ve eklem dejenerasyonunu hızla arttıran bir faktör olur.
Fizik tedavi sürecinde,
Yükü azaltmak için, Yardımcı cihazlar, Baston, El ortezleri vb. , İş uğraşı ve fizik tedavi ile yaşam modifikasyonu, Kilo kontrolü, Ağır aktivitelerden kaçınma, İstirahat
Mobiliteyi artırmak için, Germe egzersizleri, ROM egzersizleri, Aerobik egzersizleri, Uygun kas güçlendirme egzersizleri, Fizik tedavi uygulamaları
Ağrı kontrolü için, Fizik tedavi uygulamaları, Dizlik vb.
Hastalığın her evresinde yapılabilir. Eklem çevresinde kanlanmayı arttırmak, iyileşmeyi hızlandırmak, ağrıyı azaltmak ve özellikle hareket yeteneği kısıtlanan kişilerde hareket özgürlüğünü tekrar kazandırmak için mutlaka yapılmalıdır. Fizik tedavide yüzeysel ve derin ısıtıcılar, elektrik akımları, lazer uygulamaları ve masaj ayrıca yapılabilmektedir.
FİZYOTERAPİST