Otizmde Ergoterapi

Otizmde Ergoterapi

Otizmde Ergoterapi

Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nörogelişimsel bir farklılıktır. Tanı ve tedavi yaklaşımı ne kadar erken yapılırsa başarı şansı o kadar artar. Tedaviye ve terapiye ne kadar erken başlanırsa yaşam kalitesi de o kadar artar. Ergoterapistler klinikte otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarla çok fazla çalışırlar. Peki otizm spektrum bozukluğunda ergoterapistler neler yapmaktadırlar?

Ergoterapi uygulamalarında aktiviteler günlük yaşam aktiviteleri, yardımcı günlük yaşam aktiviteleri, uyku ve dinlenme, eğitim, iş, oyun, serbest zaman ve sosyal katılım olmak üzere toplam yedi başlık altında incelenmektedir. Bu yedi aktivite alanı başlıklarından birisi de oyundur. Oyun keyif ve haz veren, eğlenceli, rahatlama sağlayan, kendiliğinden gelişen veya organize edilen aktivitelerdir. Ergoterapistler için çocukların en temel aktivitesi ise oyundur ve çocukların oyuna katılımı önemlidir. Çocuklar oyun içinde öğrenmektedirler. Bu yüzden otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda da hangi alanda müdahale edilmesi gerekiyorsa oyun içerisine entegre edilerek yapılmaktadır.

Ergoterapistler;

  • Çocuğun bireysel ihtiyaçlarına odaklanarak günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını artırmayı hedefler.
  • Aktivitelere katılım ile kendine yeterlilik ve toplumsal katılımı artırmayı hedefler.
  • Aktivite performans alanlarının hepsinde değişik stratejiler ile çalışılır aktivite komponentlerinde bağımsızlık geliştirilir.
  • Beceri için temeller atılır, fonksiyonel beceriler geliştirilir ve maksimum seviyede bağımsızlık kazandırılmaya çalışılır.
  • Duyu bütünlüğünü geliştirmek ile vücudun etkili kullanımını ve adaptif cevapların oluşmasını sağlar, sosyal etkileşimi, sınıf performansını ve katılımı arttırır.
  • Duyusal deneyimlere reaksiyonlarının önlenmesini sağlar.
  • Duygusal reaktivite zorluklarını azaltılır.
  • İnce ve kaba motor becerileri geliştirir.
  • Regülasyonu sağlar.
  • Akademik öğrenmeyi arttırır.
  • Tuvalet, beslenme, banyo, giyinme gibi günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılıkları giderir.

Ergoterapistler müdahale planı oluştururken ve terapi sürecinde aileyi de dahil etmelidir. Gerekirse çocuğun ev, okul ortamı da değerlendirilip çocuğun bakım vereni, öğretmenleri, akrabalarını da bilgilendirmelidir.

Ergoterapist Büşra KÜKA

 

Sağlığa ve eğitime dair blog yazılarımız:

>>Tüm yazılar

ÇÖZGER ve RAM Raporu Nasıl Alınır?

9.10.2024 11:13:36

ÇÖZGER (Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu) özel gereksinim duyan çocuklar için düzenlenen, çocukların eğitim, sağlık ve sosyal destek hizmetlerinde hangi haklardan yararlanabileceğini belirlemeye yardımcı olan bir rapordur.

RAM raporu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından düzenlenen ve engelli bireylerin uygun özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin planlanması amacıyla düzenlenen bir rapordur.

Devamı

Nörofibromatozis Nedir?

8.07.2023 13:39:16

Williams sendromu

8.07.2023 13:37:01

Williams sendromu, kromozom 7'de meydana gelen genetik bir değişiklik sonucu ortaya çıkan bir bozukluktur.

Devamı

Di George Sendromu

8.07.2023 13:35:47
...

İletişim Formu

BENİ ORAYA GÖTÜR Çamlıca / İstanbul

ARAYIN
WhatsApp