Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nörogelişimsel bir farklılıktır. Tanı ve tedavi yaklaşımı ne kadar erken yapılırsa başarı şansı o kadar artar. Tedaviye ve terapiye ne kadar erken başlanırsa yaşam kalitesi de o kadar artar. Ergoterapistler klinikte otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarla çok fazla çalışırlar. Peki otizm spektrum bozukluğunda ergoterapistler neler yapmaktadırlar?
Ergoterapi uygulamalarında aktiviteler günlük yaşam aktiviteleri, yardımcı günlük yaşam aktiviteleri, uyku ve dinlenme, eğitim, iş, oyun, serbest zaman ve sosyal katılım olmak üzere toplam yedi başlık altında incelenmektedir. Bu yedi aktivite alanı başlıklarından birisi de oyundur. Oyun keyif ve haz veren, eğlenceli, rahatlama sağlayan, kendiliğinden gelişen veya organize edilen aktivitelerdir. Ergoterapistler için çocukların en temel aktivitesi ise oyundur ve çocukların oyuna katılımı önemlidir. Çocuklar oyun içinde öğrenmektedirler. Bu yüzden otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda da hangi alanda müdahale edilmesi gerekiyorsa oyun içerisine entegre edilerek yapılmaktadır.
Ergoterapistler;
Ergoterapistler müdahale planı oluştururken ve terapi sürecinde aileyi de dahil etmelidir. Gerekirse çocuğun ev, okul ortamı da değerlendirilip çocuğun bakım vereni, öğretmenleri, akrabalarını da bilgilendirmelidir.
Ergoterapist Büşra KÜKA