Riskli Bebek (Prematüre) Rehabilitasyonu

Riskli Bebek (Prematüre) Rehabilitasyonu

Riskli Bebek (Prematüre) Rehabilitasyonu

Riskli prematüre bebek, doğum anında gebelik döneminde doğum sonrasında yaşanabilecek bir komplikasyon ya da problem nedeniyle gelişiminde gerilik gösterecek bebeklere riskli bebek adı verilir. Genel olarak gebeliğin 23. ile 37. haftaları arasında 2500 gramın altında olan bebeklere Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından prematüre olarak tanımlanmaktadır. Genelde bebekler ile ilgili tahminlerde kronik yaş yerine düzeltilmiş yaş kullanılmaktadır. Düzeltilmiş yaşın 2 yaşa kadar büyümesini ve gelişmesinin değerlendirilmesine önem verilir.

Riski bebeklerde görülecek problemler nelerdir?

  • Yeni doğan bebeğin oksijensiz kalması sonucu hipoksik iskemik ensefalopati
  • Solunum güçlüğü
  • Göz damarlarında tam gelişememesine bağlı prematüre retinopatisi
  • Sarılık
  • Bazı Durumlarda kalıcı nörolojik problemler

Riskli bebeklerde erken müdahale programı nedir?

Riskli bebeklerde motor, sosyal gelişim, duyusal ve kognitif durumlarında gecikmeler yaşanabilir. Emekleme, oturma, Yürüme, dönme, vücut kaslarında zayıflık, Hareketlerde gecikme gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. İleri süreçte konuşmada gecikme emme ve yutma gibi beceriler de eksiklik duyusal problemler ve bir takım duygusal bozukluklar yaşayabilirler. Çocuğun risk durumuna göre okul çağına kadar fizyoterapi programlarının devam etmesi uygun görülür. Burada fizyoterapideki amaç beynin kendini yenilemesi için yani plastisite özelliğini kullanarak gelişim hareketlerini kazanma en bağımsız seviye ulaşma ve bu süreçte ilk 2-3 yıl çok önemli olmakla beraber hızlı gelişinden dolayı müdahale etmek tedavinin başarısını arttıracaktır.

Bebeklerin risk derecesi belirlenirken ve bu dereceye göre destek ve müdahale programına, yeni doğan uzmanı, gelişimsel pediatri uzmanı, çocuk nöroloğu, özel eğitim uzmanı, ergoterapist, dil konuşma terapisti ve fizyoterapistler ekip içinde olabilir, bu süreçte hızlı gelişim için destek olabilirler.

Ümit Can ORUÇ
Fizyoterapist

Sağlığa ve eğitime dair blog yazılarımız:

>>Tüm yazılar

ÇÖZGER ve RAM Raporu Nasıl Alınır?

9.10.2024 11:13:36

ÇÖZGER (Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu) özel gereksinim duyan çocuklar için düzenlenen, çocukların eğitim, sağlık ve sosyal destek hizmetlerinde hangi haklardan yararlanabileceğini belirlemeye yardımcı olan bir rapordur.

RAM raporu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından düzenlenen ve engelli bireylerin uygun özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin planlanması amacıyla düzenlenen bir rapordur.

Devamı

Nörofibromatozis Nedir?

8.07.2023 13:39:16

Williams sendromu

8.07.2023 13:37:01

Williams sendromu, kromozom 7'de meydana gelen genetik bir değişiklik sonucu ortaya çıkan bir bozukluktur.

Devamı

Di George Sendromu

8.07.2023 13:35:47
...

İletişim Formu

BENİ ORAYA GÖTÜR Çamlıca / İstanbul

ARAYIN
WhatsApp