Zihinsel Engelliler
Zihinsel engellilik, doğum öncesi, doğum sırası, doğum sonrası nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen davranışlarda uyumsuzluk, gelişimsel gerilik, dikkat, bellek, algılama, problem çözme gibi becerileri normalin altında olma durumudur.
Zihinsel engelli bireyler kişisel bakım, çevreye uyum, dil, iletişim ve duyusal motor becerilerinde yaşıtlarına göre geç ve yavaş gelişebilirler.
Doğum öncesi oluşan nedenler:
- Hamilelikte sigara ve madde kullanımı
- Stresli gebelik
- Annenin yetersiz beslenmesi
- Annenin yaşı
- Psikolojik problemler
- Zehirlenmeler, kazalar
- Kan uyuşmazlığı
Doğum sırası oluşan nedenler:
- Erken veya geç doğum
- Kaza, travma
- Çocuğun geçirdiği hastalıklar
- Kordon dolanması
Doğum sonrası oluşan nedenler:
- Çocuğun yetersiz beslenmesi
- Doğum sonrası travmalar
- Uzun süren sarılık
- Doğum sonrası enfeksiyonları
Neler yapılabilir?
- Özbakım becerileri kazandırılmalıdır. Örneğin düğmesini iliklemeyi aile değil zihinsel engelli çocuğun yapması sağlanmalıdır. Özbakım becerisi çocuktan ne istendiğine ve çocuğun evde ne öğrendiğine bağlıdır. Tuvalet eğitimi yaşıtlarına oranla gecikme gösterebilir, bu normaldir.
- Eğitim hayatında yavaş olabilir ancak bu hiç yapamayacağı anlamına gelmez. Çocuğa uygun materyallerle gelişim durumuna göre akademik hayatı devam etmelidir. Benzer özellikteki çocuklarla özel eğitim sınıfına yerleştirilebilir veya kaynaştırma öğrencisi olabilirler.
- Sosyal hayatında ne yapması, nasıl yapması öğretilmelidir. Bir hobiye yönlendirmek fayda sağlayacaktır. Davranış problemleri varsa uzman eşliğinde davranış çalışılmalıdır.
- Bir işin gerektirdiği beceriler öğretilmelidir. İş eğitim programları yaşına uygun başlatılabilir.
Unutulmamalıdır ki her çocuğun ilgiye, sevgiye ihtiyacı vardır. Koşulsuz sevgi çocuğun ihtiyacı olan en önemli sevgidir.
Psikolog Duygu Dilek